Eötvenhat


2013. január 25. péntek 19.00 eötvenhat

Beszélgetés Nagy Ernő rendező-operatőrrel
Az 1956-os forradalom a huszadik századi magyar történelem nagy pillanatai közé tartozik melyben az ELTE Bölcsészkar diákjai és oktatói meghatározó módon vettek részt.

A filmben a kor szemtanúi, az ELTE volt oktatói és hallgatói közül idézik fel néhányan az 1956. október 23-i forradalomhoz vezető történelmi eseményeket úgy, ahogy azt az egyetemi ifjúság átélte, formálta
A forradalom kitörésében és az odáig vezető úton vállalt szerepükre emlékeznek vissza a filmben a Kolhoz Kör tagjai, a Tiszta Szívvel című korabeli diáklap szerkesztői.

A megszólalók által hitelesen körvonalazódik az egyetem szerepe a forradalom történelmi pillanataiban. Megidéződik az október 23-át megelőző pár év hangulata, a korra jellemző egyirányú politikai diktátumokra nemet mondó oktatók és diákok gondolkodása. Megrajzolódik a forradalomban tragikusan mártírhalált halt dékán, I. Tóth Zoltán alakja.

A megszólalók – Borzsák István, Kelemen Elemér, Román Károly, Szabad György, Szakáts Sándor, Varga János és archív felvételekről Hanák Péter, Sinkovits István, valamint Szabó Miklós – által hitelesen körvonalazódik az egyetem szerepe a forradalom történelmi pillanataiban.

Készítették: Maros Gábor (operatőr-vágó), Nagy Ernő (rendező-operatőr), Péterffy András (szerkesztő-riporter), Szabó Sóki László (vágó, producer),

Gyártó: ELTE Videostúdió

Gyártás éve: 2005

 

Belépő 300,-Ft/fő


Scroll to Top