Filmklub rózsákkal

2016.március 18-án, 19 órakor kezdődő Filmklubunkban Mohi Sándor három kisfilmjét vetítjük. A vetítés után igazi klubhangulat, beszélgetés a rendezővel egy kis borkóstolóval egybe kötve.

A Rózsaember – Márk Gergely (2006-2012, 18’)
A személyes hangvételű portréfilm Márk Gergely világhírű rózsanemesítő és felesége munkásságáról, békességben és boldogságban együtt eltöltött évtizedeikről szól. Márk Gergely 1950 és 2009 között 898 új, közülük több, nemzetközileg is díjazott rózsafajtát hozott létre egyre csúnyuló világuk szebbítésére. A Rózsaember e két csodálatra méltó ember közel 60 éves együttlétét, harmóniában és békességben eltöltött mindennapjait és annak gyönyörű eredményeit mutatja be.
Márk Gergely bácsit ezzel a portréfilmmel és egy szép filmetűddel ünnepelték idén az Urániában, 89. születésnapján. Nem sokkal ezután szólította el őt a Teremtő, a mennyei rózsakert művelésére. Itt hagyva nekünk a csodát, ami a mi életünket teszi szebbé.
A rózsa üzenete (2006-2015, 14’)
„vadócba rózsát olt,
hogy szebb legyen a föld” (Mécs László)
A rózsanemesítés nem a XXI. század divatos tevékenysége. Csak az foglalkozik vele, aki eltökélten hisz abban, hogy a virág szebbé teheti életünket.  A technika az ember életétét könnyebbé, kényelmesebbé teheti. De az emberi lélek számára ez kevés, mert hiányzik belőle  a szépség és az öröm.

Mindkét film képek segítségével beszél a virágok királynőjéről, arról a rengeteg időt, türelmet, gondosságot, odafigyelést igénylő szakmáról, amelynek gyümölcse”: a rózsa
Mindkét film több év megfigyelő, dokumentáló munkájának eredménye. Mindkét film Márk Gergely rózsanemesítő egyedülálló munkásságát követi nyomon, aki feleségével együtt 1954 óta 898 új fajta rózsát hozott létre. Míg az első film inkább magyarázó jellegű, a második  filmvers.

Imádság
Egy idős paraszt házaspár utolsó öt éve, küzdelme a mindennapi megélhetésért, a létért.

Belépő: 400,-/fő

Rózsavölgyi Közösségi Ház, 1221 Ady Endre út 25. 226 8553