This content has been archived. It may no longer be relevant

2023. június 24-én 19 órára szeretettel várunk minden érdeklődőt az Erdélyből érkező

kovásznai Pokolsár Egyesület Színjátszó csoport

Tamási Áron Vitéz lélek című előadására!

Helyszín: Rózsavölgyi Közösségi Ház, 1221 Budapest Ady E. 25.

A kovásznai Pokolsár Egyesület 2012 végén alakult, és a nevét Kovászna város szimbólumáról, a központjában lévő és még mindig aktív iszapvulkán maradványról kapta, minek a neve POKOLSÁR. .A kovásznai diákszínjátszás, az úgynevezett Diákszínpad több mint 50 éves múlttal rendelkezik ,alapítója Gazda József tanár ,aki 1992-ig vezette. Nem véletlen tehát ,hogy színjátszókat az egykori diákszínjátszókból toboroztunk és rendezőnek az egykori magyar tanárunkat Gazda Józsefet kértük fel. Gazda József nyug. magyar tanár, művészeti író, szociográfus, műkritikus.

Elsőként Sütő András – Vidám Sirató-ját vittük színre, majd Tamási Áron sorozat következett úgy mint a Vitéz Lélek, Csalóka Szivárvány, Boldog Nyárfalevél , Hullámzó Vőlegény , Tündöklő Jeromos és Molnár Ferenc – A Doktor Úr. A környékünkön kívül eljutottunk Hargita megyei településekre ,szórvány programunk keretében nagy sikernek örvendtünk a Partiumban, Szilágyságban, Barcaságban, Vajdahunyadon, Déván. Magyarországon – Békésen , Pápán, Csengeren ,Nyírmadán és Vaján voltak előadásaink

Az előadásról:

2022 augusztusára újra felújítottuk a Tamási Áron -Vitéz lélek háromfelvonásos komoly játékát, amit az egykori és a jelenlegi Diákszínpad vezető rendezett ,Gazda József és Molnár János. Néhány gondolat a darabról: Minden Tamási mű egy lecke, életlecke, egy nagy gondolat ami köré a szerző egy történetet varázsol, csodálatosan szép nyelvezettel. A cselekmény a háború utáni évekről szól, mikor a nemzet porba sújtva, az ország lerombolva, az emberek gyászban állnak. Néhány elhurcolt, fogságba esett katona még mindig tántorog hazafelé, az otthonát leomolva találja. Az újrakezdés a semmiből, a faluközösség elzárkózása a mássággal szemben, továbbá az emberi határozottság, a hit,  ,kitartás és szerelem mind végigvonul a darabon.  Az ember életében mindig vannak jelek, amit vagy észrevesz vagy nem, jelen esetben a szamár lesz a jel, tudjuk hogy Jézus Jeruzsálemi bevonulása óta a szentség,  alázatosság és a hit jelképe lett. Ebben a műben Tamási több ellentétet is láttat pl. új és régi ,szamár és gép, természetesség és a technika vívmánya, a természet jósága, jóságossága – a gép akár ellensége is lehet az embernek. Azt akarja láttatni  ,hogy mindannyiunk életében vannak csodák csak fel kell ismerni azokat ,mert sokszor van úgy, hogy ahol az erő elgyengül, ott szükség van a csodára, ami meg is történik ha van hit ,hűség, bizalom és főleg szeretet.Idén,2023-ban a kovásznai Pokolsár Egyesület színjátszó csoportja 10 éves, ezt az alkalmat többek között egy anyaországi turnéval szeretnénk felejthetetlenné tenni. Köszönjük, ha elfogadnak minket egy előadásra ,biztosítjuk, hogy nem fognak csalódni.

Tisztelettel Berecki Árpád, a Pokolsár Egyesület elnöke.