Bottyán János festőművész emlékkiállítása

This content has been archived. It may no longer be relevant

2015.április 10. péntek 17:00

Bottyán János festőművész 1925. április 20-án született Pestszentimrén. Vasutas családi hagyományok szerint ő is a MÁV dolgozója lett. A MÁV Északi Járműjavító művezetője volt nyugdíjazásáig 1985 ig.
Művészi érdeklődése már korán megmutatkozott. Az 1948-ban alapított Vasutas Képzőművészeti Iskola alapító, és később vezetőségi tagja lett 42 éven keresztül. Mestereinek Rudnay Gyulát és Poór Bertalant említette, aki a 40.-es években meghívta tanítványának a Képzőművészeti Főiskolára, amit sajnos családi okokból nem tudott elfogadni.
Így a nagy múltú Budapesti Vasutas Képzőművészeti Iskola aktív tagja maradt ahol Kirchmayer Károly szobrászművész Kling György festőművész és a Budafokon élő Benedek György szobrászművész tanárokkal működött együtt. Évente kétszer rendezett művésztelepeken vett részt, és rendszeresen állított ki Nemzetközi és Országos Vasutas Képzőművészeti Kiállításokon ahol minden évben rangos díjakat nyert.
1972-ben Svájcban rendezett kiállításon nyert művészeti diplomát.
Munkái megtalálhatók a Vasutas Szakszervezet Székházában és magángyűjteményekben.
„ A Vasutas Körnek nemcsak híre, de legendája is van (lett). A sajnos már korábban elhunyt Kling György festőművész Benedek György szobrászművész Kirchmayer Károly híresen szívós és igényes vezetésével, saját művésznevelői tevékenységével elérte, hogy ez az iskola sajátos művészképző, előképző intézmény is lett. Hosszú a sora azoknak, akik pályájukat itt kezdték, akik a Népszínház utcai bázist tekintik szakmai pályájuk egyik legfontosabb időszakának.„ – írja Feledy Balázs művészettörténész 2005-ben megjelent cikkében.
1988-tól élt Rózsavölgyben 2000-ben bekövetkezett haláláig, ahol családjával, feleségével Halácsy Mária és lánya Bottyán Marianna festőművészekkel építettek közösen családi otthont. Özvegye és leánya ma is aktív kiállító művészek többek között a kerületben is és többször volt egyéni és közös kiállításuk a Rózsavölgyi Közösségi Házban is.

Bottyán János festőművsz születésének 90. évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállítással szeretnénk bemutatni a környezetünkben élt nívós művészt a rózsavölgyi és kerületi művészetszerető közönségnek.

A kiállítást megnyitja: Csák József operaénekes, a Magyar Állami Operaház tagja

Közreműködik: Hegedűs Valér zongoraművész

Rózsavölgyi Közösségi Ház
1221 Budapest Ady Endre út 25.
Tel/Fax: 1/226-85-53
web: www.rozsavolgyegyesulet.hu email: info@rozsavolgyegyesulet.hu