Kegyelem 1956


2016. október 21-én, pénteken, 19,30 órakor kezdődik az 1956-os forradalom 60. évfordulójára szervezet XXII. kerületi ünnepsorozat irodalmi estje a Közösség Házban.

KEGYELEM – Rekviem 1956 halott fiataljaiért – a ma élőknek

Makkai Ádám költeményei, Ignácz Rózsa prózája, Thinsz Géza és Faludy György versei és dokumentumok alapján összeállította, zenéjét szerkesztette és elmondja Erdélyi György.

A kivégzetteket fejjel lefelé fordítva temették, sokszor hatot-hetet egy gödörbe, hogy ezzel is kifejezzék megvetésüket. Az utcákat, tereket meggyilkoltak testei borították, a parkok sírhantjaikkal temetőkké változtak. A szétlőtt házakban szertefoszlott reményekkel elnémult az élet a magát közülük valló, de saját népén bosszút álló eszelősök uralma alatt. A forgatható köpenyegek örök gazdái pedig csatlakoztak a hatalomtól részegek tobzódásához.  A még kiskorú elítélteket a tizennyolcadik születésnapjuk reggelén akasztották fel…  Fojtogatott még a levegő is. Akik tehették világgá mentek: számuk negyed millió. Az itthon maradottak rezignáltan robotoltak tovább az elviselhetetlen hazugságok világában,  jövőjük kilátástalanságában. Ma pedig a még fiatalok vagy már felnőtt emberek java része igen keveset tud minderről.  Makkai Ádám „Kegyelem” című versciklusában emel szót a névtelen áldozatok, a holtak és az élők emlékének.
Makkai Ádám Kegyelem című ciklusa

Ignácz Rózsa Igazat játszottak részlet

Faludy György 1956, te csillag részlet

Thinsz Géza Elidegenedett
Női hang: Császár Angela Gyermekhang: Gubcsó Luca A hangfelvételek a Phoenix stúdióban készültek Technikai munkatárs: Görgényi Gyula Szerkesztette, zenéjét összeállította, látványát tervezte, rendezte és előadja: Erdélyi György

 


Scroll to Top