Kánai Nap 2016


2016. október 15-én, szombaton 16,30-tól hagyományos történelmi rendezvényünkön szeretettel várjuk a Kánai Nap és a Rózsavölgyi Esték helytörténeti és magyar őstörténeti előadásaira.

16.30 óra Petraskó Tamás: Bodrogköz honalapítás-kori üzenete.
 15 éves tanári pályafutást követően választotta a lovas hagyományőrzést fő foglalkozásának. Első nagy szervezése nyomán jött   létre a Magna Hungaria Expedíció 1996-ban, amikor nyolc lovas indult el az Őshazából az Ural hegység lábától, és „hont foglalt”  itt a Kárpát-medencében. Ezt a 4200 km-es utat mindannyian sikeresen teljesítették négy hónap alatt. Eközben rengeteg hatás,  élmény érte , melynek következtében végleg elhagyta a tanári katedrát….2008-ig a Kassai Lovasíjász Iskola kánja. 2013-ban a Magyar Kultúra Lovagja címet adományozták neki. A Gömöri Lovasudvar szellemi vezetője. Élő történelem órákat vezet, íjász, lovasíjász, lovas harci edzéseket, oktatást tart.
18 óra Dr. Obrusánszky Borbála: Hunok Európában – új eredmények tükrében
Előadónk történész, néprajzkutató, orientalista – eltér a „hagyományos” történészektől: munkája nagyját nem az íróasztal mögött,  hanem a terepen végzi, az egész pusztán, a Kaukázustól Erdélyig kutatva elődeink nyomai után.
19.30 óra Dr. Daubner György: Expedíció a Hunok nyomában – filmes úti beszámoló  (Mongólia, Kína).
 Attila hun birodalma előtt létezett-e egy másik hun birodalom és azt ki alapította? Miért építtetek Kínában Hun Múzeumot? Kik hozták létre a világ első nomád birodalmát? Hogy gondolkoznak ezekről a kérdésekről a kínaiak? A rendező visszaemlékezése:  „Gyerekkorom óta érdekel ez a téma, és ez a 2007-es út volt az, ami elindította a film ötletét: ott szereztem a legtöbb információt. Feltettem azt a kérdést is, hogy a mai kínai történész szerint vajon fejlettek vagy barbárok  voltak-e és – talán meglepő módon – egyikük az előbbit válaszolta, azaz (a maguk módján) fejlettnek látta őket. A  dokumentumfilm azt mutatja be, hogy a kínaiak hogyan látják a hunokat. ..”
                                                                           
Helyszín: Rózsavölgyi Közösségi Ház
                1221 Budapest Ady Endre út 25.
Belépő: 1000,-Ft/fő, diákoknak 500,-Ft/fő

Scroll to Top