Béres Tamás fafaragó emlékkiállítása


2015. május 9. szombat 18:00

Béres Tamás fafaragó a mai Tordai út elején élt és alkotott.

Élete a korra jellemző módon alakult. Érettségi után 1966-1969-ig szerszámkészítő tanuló volt, majd bevonult sorkatonai szolgálatra. 1971-ben leszerelt és szakmájában helyezkedett el.

A művészetek iránt való érdeklődése nagyobb volt, mint a szakma iránti szeretete. Rajzolni tanult, ötvös munkákat készített. Kijárt a Százados úti művésztelepre az alkotókhoz, ahol szeretettel fogadták az érdeklődő fiatalembert. Olcsai Kiss Zoltán szobrászművész műtermében sokat tanult. Ötvösmunkáit is ez idő alatt készítette. Fafaragásra Grebenár Andor, a „Népművészet mestere” tanította, aki ma Mohácson él és alkot. A személyes érdeklődésen túl általa ismerte meg a fában rejtőző tulajdonságokat és az abból eredő szépségeket az alkotáshoz.

Műszaki ismereteit és tehetségét a későbbiek folyamán a famegmunkáló szerszámok és gépek kialakításában kamatoztatta. A fafaragó vésőit és esztergakéseit is maga készítette.

A 80-as években már önálló alkotótevékenységet folytatott. Bedolgozott az Iparművészeti Alap-nak is. Faesztergálással megrendelésre nagyon sok sakk-készletett gyártott. Volt olyan időszak, amikor havi 100 készletett kellett előállítani. Egy parasztfigurát másfél perc alatt esztergált meg. A készleteket Ausztriába, Amerikába szállították. A figurák alja lyukas volt, melyet ólommal töltöttek ki, hogy a bábuk ne billenjenek meg, azok visszaálljanak a talpukra. A munkához a faanyagot az Iparművészeti Alap biztosította.

Rózsavölgybe 1981-82 táján került, ahol felszabadult egy műhely, melyben önálló életet kezdhetett. Itt ismerkedett meg a feleségével is. Szorgalmas munkájának köszönhetően családi segítséggel a 90-es évek elején már a saját műhelyében dolgozhatott.

Munkáival korábban rendszeresen járt vásárokra, ahol fából készült tárgyait árulta. 1987 után már nehezebben volt járható ez az út, mert bevezették az adózás új rendjét, ami a jövedelmeket megnyirbálta. A faáruk kereslete is csökkent, ezért bútorok készítésére állt át. Idővel a fabútorok kereslete is csökkent, mert a fa ára egyre emelkedett és a kézműves szekrények, polcok nem kellettek már. Furnérozott, majd festett bútorok jöttek divatba, de azokat is felváltották a laminált bútorlapokból készített, olcsón kapható elemek.

Faszobrászattal 1995-től kezdett foglalkozni. Járt faragótáborokba, ahol kapott faanyagból készített szobrokat és egyéb alkotásokat, melyeket a szokásnak megfelelően a tábornak helyet adó városban állítottak ki. A Tatabányai Bányász Múzeum kertjében áll egy mesekapu, melynek minden darabját más-más művész faragta, ebből a „Bohóc” Tamás alkotása. Ugyancsak Tatabányán a faragótáborban, de más alkalommal készült a „Bányamanó” című szobor, mely szintén az ő keze munkája. A kertvárosban állították fel. A szoboravatáson úgy tűnt, hogy ott ez volt az első köztéri szobor. Szentbékkálla templomának kertjében álló „Szent Korona” faragott oszlopát szintén Ő készítette nagy szeretettel.

A fafaragást nagyon szerette, sokat dolgozott azon is, hogy a faragás műveleteit könnyebbé tegye. Ehhez saját tervezésű és kivitelezésű berendezéseket és szerszámokat gyártott. Utolsó fafaragásai közül valók a „Bohóc” és a „Sámán” című alkotások, valamint a megkezdett „Bulcsú” és „Mátyás király” portrék.

Tele volt tervekkel, leginkább a történelem nagy alakjait szerette volna fából megfaragni. Külön került elhelyezésre a megálmodott, de csak előkészített munkái közül néhány. Mint látható, az egyik megkezdett faragáson már tudat alatt is a születés és elmúlás gondolata foglalkoztatta.

A fafaragás mellett a fotózás volt a hobbija. Nagyon szerette a természetet. Fákat, virágokat, állatokat, természeti jelenségeket örökített meg, de minden téma érdekelte, ami élhető környezetünket alkotja.

A fa érintése az embert életerővel, boldogsággal tölti fel, különösen, ha ilyen figurák bújnak elő a fából, melyet csak egy művész, egy hozzáértő tud elővarázsolni. Most láthatjuk, hogy mi rejlik egy darab fában………

 

A kiállítást megnyitja:

Gy. Kamarás Katalin  fazekas népi iparművész, a Népművészet mestere

és

Fábry Zoltán  fafaragó, faműves, a Magyar Kézművességért Alapítvány társelnöke

 

A kiállítás megtekinthető 2015. május 22-ig, hétfőtől csütörtökig délutánonként 15 -19-ig, hétvégén a programok ideje alatt.

Rózsavölgyi Közösségi Ház
1221 Budapest Ady Endre út 25.
Tel/Fax: 1/226-85-53
web: www.rozsavolgyegyesulet.hu email: info@rozsavolgyegyesulet.hu
https://www.facebook.com/rozsavolgyegyesulet


Scroll to Top